Betere toegang: voorgevel met erker en schuifpui

In veel jaren vijftig woningen zijn de voordeuren te krap en vormen de drempels lastige obstakels bij het gebruik van een rollator, rolstoel of scootmobiel.

Afbeeldingen 1 2

Eigenschappen

Prijsindicatie
€6.500

Soort oplossing
  • entree
  • erker
  • schuifpui
  • woonkamer
Het ontwerpteam

Ook voor een buggy of kinderwagen zijn de drempels onhandig en de gang vaak te smal. In plaats van te investeren in aanpassingen aan de bestaande voordeur, hal, gang en deuren, kan ook een directe toegang tot de woonkamer of keuken worden gemaakt in de voorgevel door dubbele deuren in combinatie met een erker.

Hiervoor moet de gemetselde borstwering worden verwijderd, inclusief de eventueel aanwezige radiator. Ook moet het raamkozijn worden aangepast of vervangen worden ten behoeve van een dubbele deur. Een nieuwe radiator kan geplaatst worden aan de zijkanten, in de vorm van twee kleiner of een verticale hoger model.

Met deze oplossing zijn er keuzemogelijkheden welke toegang tot de woning gebruikt wordt, afhankelijk van gebruik van hulpmiddelen die meer of minder manoeuvreerruimte verlangen.  Vanuit de woonkamer geredeneerd hebben dubbele deuren een directe toegang tot de voortuin of privé zone grenzend aan het trottoir. Dit kan op een laagdrempelige manier meer sociaal contact genereren.

Dubbele deuren in een erker (afbeelding 2)
Deze oplossing kan ook gerealiseerd worden in combinatie met een erker van 50 tot 70 cm diep. Het voordeel hiervan is dat er vanuit de woonkamer zijdelings zichtlijnen ontstaan in de lengterichting van trottoir en straat. Met name voor alleenstaande ouderen die weinig uit huis komen kan dit een meerwaarde zijn ter voorkoming van sociaal isolement.

 

Bekijk ook

Het team dat onderzoek deed naar de rijtjeswoning uit de jaren vijftig:

Rob van Baalen – architect bij Brandjes van Baalen Architecten
Luuk van Baalen – stedenbouwkundige bij gemeente Bergen op Zoom
Jeroen Wilhelmus – communicatieadviseur bij Another Road Song