Bewegen en ontmoeten in het flatgebouw

Door veelvuldig gebruik van de lift komen bewoners nauwelijks meer andere bewoners op de trap tegen. In een hoogbouwportiekflat zijn er bovendien geen voorbijgangers die even komen binnengluren door het voorraam. De boven- en benedenburen zie je hoogstens vluchtig in de lift. Hoe kunnen deze spontane ontmoetingen toch weer ontstaan? En hoe daag je bewoners uit vaker de trap te nemen?

Eigenschappen

Prijsindicatie
in overleg te bepalen

Soort oplossing
  • ontmoetingsruimte
Het ontwerpteam

In de flats uit de jaren zeventig was pas vanaf 4 etages een lift verplicht. Destijds reden om meteen hoog te bouwen en zo die investering in een dure lift over veel woningen te kunnen uitsmeren. Het gemak dient de mens, dus je komt op de trap niemand meer tegen. En in tegenstelling tot de normale rijtjeswoning is er geen enkele aansporing meer tot vanzelfsprekend traplopen.

1) Tussentrap: bewegen en ontmoeten
Door per drie verdiepingen een tussentrap te maken wordt het clubje mensen dat je spontaan kunt ontmoeten en aanspreken een stuk groter, namelijk acht buren. Neem bijvoorbeeld de lift slechts twee verdiepingen naar beneden en loop die laatste twee trappen. Dan wordt sporten iets vanzelfsprekends.

2) Woongroep
Een andere oplossing zijn woongroepen voor oudere bewoners met een gezamenlijke leefstijl. In dit voorbeeld worden op verschillende verdiepingen van de hoogbouwflat telkens drie woningen omgebouwd en geschikt gemaakt voor ouderen. Op de bovenste verdieping wordt een modelwoning gerealiseerd, die tevens als gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners dient.

3) Gemeenschappelijke ruimte
Vooral een hoogbouwportiekflat biedt de nodige privacy. Er zijn geen voorbijgangers die even komen binnengluren door het voorraam; boven-en benedenburen zie je hooguit vluchtig in de lift. De keerzijde hiervan is gebrek aan spontane contacten en eenzaamheid. Zolang je als bewoner nog mobiel bent is dat geen probleem. Voor wie wel aan huis gebonden is, kunnen deze sociale contacten en spontane ontmoetingen een gemis zijn.  Een gemeenschappelijke ruimte als onderdeel van de woongroep kan een oplossing bieden.

4) Tuinkamer
De nieuw aangebouwde tuinkamer voorziet op de begane grond in een berging voor scootmobielen,  daarboven ontstaat een buitenruimte voor ontmoeting.

5) Tuin
De tuin wordt door de bewoners van het gebouw beheerd  en biedt ruimte voor ontmoeting, spel en sport.

 

Het volgende team deed onderzoek naar de hoogbouwflat uit de jaren ’70:

August van Vliet – architect, aam.vanvliet@planet.nl  www.aambeeld-architectuur.nl en www.zelfredzaamwonen.nl
Manja Ellenbroek – conceptontwikkeling zorgmarkt bij Dare to Care
Jaap van Velzen – innovatie seniorenproducten bij Brain Management International
Cees Kikstra – The Marketing Group, cees@kikstra.com (niet op deze foto)
Wolf Schijns – architect en stedenbouwkundige, w.schijns@online.nl (niet op deze foto)