Rinus woont in een rijtjeswoning

In het Brabantpark in Breda woont Rinus. Hij is alleenstaand en de zeventig al gepasseerd. Door zijn lichamelijke beperkingen zoals zijn vastgezette heup en een longaandoening loopt hij met een stok of rollator, en komt hij maar weinig zijn huis uit. Toch woont hij nog geheel zelfstandig, en heeft hij veel hulp geregeld. Er komt dagelijks thuiszorg bij hem langs, en zijn buurvrouw doet zijn boodschappen. Regelmatig gaat hij bij zijn broer eten en van eenzaamheid is zeker geen sprake!  

Ga naar de ontwerpoplossingen

Rijtjeswoning jaren '50

Rijtjeswoning jaren'50

Ondanks zijn leeftijd en beperkte actieradius is Rinus nog altijd actief en goed op de hoogte van allerlei ontwikkelingen in zijn buurt en wijk. Bovendien kan hij met een computer overweg en heeft hij internet. Ook heeft hij al nagedacht over zijn eigen veiligheid in en rondom het huis om het wonen zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Rinus liet een alarm installeren, maar ook buitenverlichting in de tuin die reageert op een bewegingsmelder en automatische zonwering. Zijn keuken liet hij vernieuwen. In de slaapkamer heeft hij een bed dat hij elektrisch kan verstellen en diverse afstandsbedieningen.

Toch blijft er nog wat te wensen over aan comfort. Het toilet op de begane grond heeft twee treden, de trap naar de slaapkamer en badkamer op de verdieping is een obstakel en de badkamer is eigenlijk te krap. De huislift die het architectenteam voorstelde, ziet hij wel zitten. Op die manier komt hij meteen vanuit de woonkamer in de slaapkamer terecht. Hij vindt deze lift prettiger dan een traplift, maar hij zou de huislift liever niet midden in de woonkamer geplaatst zien. Hoewel de aanschafprijs van de lift niet gering is, kan hij op deze manier ook in de toekomst de slaapkamer en de badkamer op de verdieping blijven gebruiken.

Rinus heeft ook belangstelling voor het vergroten van de badkamer en het verbeteren van het comfort ervan. De architecten stellen voor een flexibele drempel te installeren (een drempel die vanzelf in de vloer zakt zodra je er overheen rijdt), een schuifdeur waarmee ruimte gewonnen wordt, een rolstoelwastafel waar de gebruiker met zijn benen onder kan zitten en een gelijkvloerse douchehoek.

Met name de huislift is een forse uitgave, en ook de badkamer zal geen goedkope verbouwing worden. Rinus prijst zich gelukkig dat hij deze kosten nog kan betalen, maar ziet ook in dat dit niet voor iedereen weggelegd zal zijn.