Samenvoegen woningen voor dementerende ouderen

Deze oplossing is met name interessant voor zorginstellingen. Door het samenvoegen van twee tussenwoningen, via aankoop door een (particuliere) zorginstelling, kan er een ideale kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen worden gerealiseerd. Hier wonen dementerende ouderen samen in een huiselijke omgeving mét zorg, begeleiding en behandeling.

Eigenschappen

Prijsindicatie
in overleg te bepalen

Soort oplossing
  • nieuwe woonvorm
Het ontwerpteam

De hele woonvoorziening is rolstoeltoegankelijk door verwijdering van drempels en het verbreden van entrees, de gang en de deuren. Er zijn drie eenpersoonsappartementen en één tweepersoons appartement (nr. 1) gerealiseerd. Deze appartementen hebben een eigen badkamer, slaap- en zitgedeelte. De grootste appartementen (nr. 1 en 3) hebben een eigen keuken. Daarnaast is er een gemeenschappelijke keuken, woonkamer, eet-/ hobbyruimte en een ommuurde patio. De appartementen 1 en 2 zijn te bereiken via de gang aan de linkerzijde, de appartementen 3 en 4 zijn te bereiken via de gang aan de rechterzijde.

Uiteraard kan de hele woonvoorziening worden aangepast aan de behoefte van bewoners. Denk hierbij aan een overzichtelijke en herkenbare indeling en inrichting, tuindeuren vanuit iedere ruimte naar de patio met borstwering, voldoende daglicht in combinatie met juiste verlichting, een goede akoestiek, helder kleurgebruik en veiligheid (eventueel door middel van domotica). Andere ingrepen zijn een onderrijdbaar en in hoogte verstelbaar keukenblad, een groen ingerichte patio, eventueel met vijver, groente- en kruidentuin, vogels en kippen.