Onderzoek heeft aangetoond dat groen in de wijken zorgt voor minder behoefte aan zorg. Het zorgt voor minder psychische klachten en minder kinderen met ADHD. Er is meer ruimte voor mensen die beginnen te dementeren. Meer aandacht voor een groene buitenruimte is dus niet alleen luxe, maar ook noodzaak!
De ruime, groene opzet van de wijk biedt in onze veranderende maatschappij weer allerlei kansen voor sociale interactie. Bewoners willen steeds meer hun eigen omgeving inrichten.
De tuin die direct om de woning heen ligt, is de ideale plek om de buren te ontmoeten. Daarom is het belangrijk om mensen te verleiden naar buiten te komen. Een natuurlijke omgeving stimuleert beweging, ontspanning en beleving. De tuin biedt mogelijkheden aan ouderen voor zinvolle activiteiten en contact met de wereld om hun heen.
Levendige tuin, denk aan goede beplanting
Een levendige tuin biedt een afleiding vanuit de woning. Het is leuk naar de tuin te kijken. Maar je kunt ook struinen door de tuin om te kijken wat er groeit en bloeit. Kies voor een beplanting die vogels, vlinders en insecten aantrekt en planten waar vruchten aan groeien die weer geplukt en gegeten kunnen worden.
Actief in het groen
De tuin is een plek waar actief in het groen gewerkt kan worden. Het bijhouden van een stukje eigen grond waar je je eigen aardbeien of kruiden kweekt, geeft veel voldoening en is een reden om je huis uit te komen. Groen werkt als bindmiddel voor de wijk: als buurt kan je samenwerken in de tuin.
Rustplekken en ontmoeten
De inrichting van de tuin kan uitnodigen om lekker in alle rust in het zonnetje te gaan zitten of aan de praat te raken met de buren. Een bankje bij een boom, gezellige plekken met bloemen en mooie hagen stimuleren ontmoetingen.