Annemarie woont in een rijtjeshuis

Annemarie (64) keerde twintig jaar geleden terug naar de wijk waar ze als kind opgegroeid is. Haar koopflat op de vierde verdieping verruilde ze destijds voor dit rijtjeshuis uit de jaren zeventig in de wijk Brabantpark. Ze woont aan een prettig hofje. De wijk is ruim opgezet, overzichtelijk, heeft veel groen en voelt vertrouwd. Er zijn voldoende winkels en ze gaat graag naar de grand cafés in de buurt. Bovendien woont haar familie niet al te ver. Als het kan, wil ze hier nog wel jaren wonen.

Ga naar de ontwerpoplossingen

Rijtjeswoning jaren '70

Rijtjeswoning jaren'70

Annemarie heeft veertig jaar lang als administratief medewerker bij een bank gewerkt. Hoewel zij nog maar 64 jaar is en zich nog helemaal fit voelt, denkt ze al wel over de toekomst. Zij wil graag in deze fijne wijk en haar huis blijven wonen, ook als ze slechter ter been raakt in de toekomst. Maar hoe kan ze dat dan realiseren? “Ik wil graag een aantal zaken op een rijtje zetten. Wat is er mogelijk in mijn huis, en wat gaat dat kosten? En is het nog zinvol?”

Ze maakt zich met name zorgen over haar slaapkamer. Die is nu op de eerste verdieping van haar huis. Maar als ze de trap niet meer op kan, zou ze toch beneden moeten slapen. Wat zijn dan de mogelijkheden? En wat gaat een aanpassing dan kosten? Haar deelname aan dit project heeft haar ogen geopend. “Een aantal oplossingen van de architecten vond ik zeker wel aantrekkelijk. Bijvoorbeeld de uitbouw op de begane grond. De keuken kan verplaatst worden, waardoor er ruimte komt voor een slaapkamer en een badkamer.”

Goed idee, maar wat doe je dan met de leegstaande bovendieping? “Die kan ik dan niet meer schoonhouden!” Annemarie ziet wel iets in het verhuren van de bovenverdieping, maar fiscaal en juridisch kan dat ingewikkeld zijn. “Het zou goed zijn als de overheid hier ook over nadenkt.”