Over het project
Hoe kunnen we bestaande, gangbare woningtypen en hun directe omgeving aanpassen aan de toekomstige zorgvraag? En wat willen de bewoners? Wat hebben (mantel)zorgers nodig? Hoe kunnen we nieuwe technologieën en elektronische middelen inzetten? En hoe komen we tot slimme aanpassingen die bewoners zowel zien als comfortverhogend maar ook als waardevermeerdering van hun huis? Dat waren de achterliggende vragen van het onderzoek 'Langer thuis in eigen huis', dat in het voorjaar van 2016 werd uitgevoerd in twee wijken in Breda. Het onderzoek is geïnitieerd door BNA Onderzoek en de architectenwinkel Breda, en inhoudelijk en financieel ondersteund door de Provincie Brabant, Platform 31, de gemeente Breda en Wonen met Gemak.
Op deze site zijn de uitkomsten te vinden. Ze zijn bedoeld om bewoners te verleiden en hen te inspireren om met hun huis en woonomgeving aan de slag te gaan. Maar we willen ook gemeentes, wijkraden, zorgvoorzieners, ouderenbonden, woningcorporaties of ondernemers in de wijk op ideeën brengen om samen met bewoners verbeteringen aan te brengen voor de toekomst.
De samenleving vergrijst en de zorg staat onder druk. We zullen steeds langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Het goede nieuws is dat de meeste mensen dat ook willen. Daar zullen we op termijn wel aanpassingen voor moeten doen aan onze huizen: hoe komen we nog boven als we slecht ter been zijn? Hoe kom je überhaupt de deur in of uit als je in een rolstoel zit? Kun je wel met je rollator de badkamer in?
De afgelopen jaren zijn er – vooral door de zorgsector – tal van studies gedaan naar aanpassingen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Al deze eerder verrichte onderzoeken vormden een belangrijke informatiebron voor het onderzoek ‘Langer thuis in eigen huis’. Wat nog ontbrak, waren de ruimtelijke scenario’s voor het aanpassen van de woningen, hun entrees en de woonomgeving. Dit onderzoek voorziet in een eerste aanzet: een verzameling concrete ideeën voor haalbare aanpassingen die ons leven er aanzienlijk makkelijker op maken als we oud en hulpbehoevend zijn.
Acht teams bestaand uit architecten, stedenbouwkundigen en zorgspecialisten hebben de zes meest gangbare naoorlogse woningtypen in Nederland kritisch onder de loep genomen. De oudste zijn de rijtjeshuizen en de portieketageflats uit de jaren vijftig. Daarna komen de rijtjeshuizen, de twee-onder-een-kapwoningen, de hoogbouwflats en de patiobungalows uit de jaren zeventig.
Daarbij werd de onderzoekers nadrukkelijk gevraagd een ‘zorgelijke blik’ te vermijden. Een huis moet niet veranderd worden in een soort verzorgingshuis, maar in een comfortabele, veilige en makkelijke woning die voor alle leeftijden aantrekkelijk is.
De bewoners zijn intensief bij het project betrokken als sparringpartners. Zij weten als ervaringsdeskundige immers het beste wat er mist en wat dus beter kan in hun dagelijkse leefomgeving. Het streven was het ontwikkelen van oplossingen die vooral door de bewoners omarmd zullen worden. De teams gebruikten de bewonersgesprekken dan ook als basis voor hun ontwerpen.
Hoewel in deze studie de wijken Heusdenhout, Prinsenbeek en Brabantpark in Breda als specifieke studielocaties werden gebruikt, kunnen de ontwikkelde ideeën overal worden gebruikt waar dit type woningen staat
Dit alles heeft geleid tot deze website: een online stalenboek voor levensloopbestendig wonen. Met deze site hopen we mensen te verleiden om met andere ogen naar hun huis te kijken: kan ik hier nog comfortabel wonen als ik met een rollator moet lopen, of in een rolstoel terecht kom? Hoe kan mijn huis comfortabeler worden zodat ik hier ook op mijn oude dag nog prettig woon? We hopen dat deze verzameling oplossingen een begin is voor nog veel meer – zodat wij allemaal zo lang mogelijk prettig in ons eigen huis kunnen blijven wonen.
Verslag en presentaties conferentie 'Langer thuis' 13 oktober 2016
SEV-advies Woonservicegebieden
VNG: Geschikt wonen- het aanpassen nu aanpakken
VNG: Handreiking opplussen woningen van oudere eigenaar-bewoners
TU/e Onderzoek Levensloopgeschikt wonen Laurentius
Via latus: Denken senioren al 'oud of the box'? Van Koen Merkens
TNO Startpakket installatiebranche
Landelijk onderzoek naar wensen en behoeften van ouderen ten aanzien van wonen
Verbouwplannen voor vijf woningtypes
Publicatie ‘Langer thuis? Toekomstbestendig wonen begint vandaag!’ (Platform31)
Duurzaam Thuis-projecten (Platform31)
Publicatie ‘Installaties voor Levensloopbestendig wonen: functie, ontwerp en uitvoering’
Renovatiepakket ‘langer thuis'
Woonmonitor 2015 (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen & Zorg i.s.m. Bureaufijftig)
Woonservicegebieden klaar voor de volgende ronde (SEV)
Handreiking Geschikt wonen – het aanpassen nu aanpakken (VNG, Aedes)
Odensehuis Mensenhuis, introductie
Training ‘Contact maken bij Dementie’
Ik weet nog goed…: voorleesboek voor mensen met dementie