Aangename buitenruimte

Een prettige en groene buitenruimte stimuleert beweging, ontspanning en beleving. Als de omgeving buiten uitnodigend is, wordt het een plek om elkaar te ontmoeten. Dat kan vereenzaming tegengaan.

Eigenschappen

Prijsindicatie
in overleg te bepalen

Soort oplossing
  • entree
  • woonomgeving
Het ontwerpteam

Aantrekkelijke entree
Door in contact te blijven met de buitenwereld, maak je langer onderdeel uit van een actieve samenleving. Het is, kortom, belangrijk er op uit te trekken. Dit begint al bij de voordeur. Hoe gemakkelijk kom je je woning in en uit? Wat is er direct voor je deur te doen? Hoe ziet je entree eruit? De voorbeelden hieronder geven suggesties over hoe je de entree van de portieketageflat beter en aantrekkelijker kunt maken.

Bestrating
Voor oudere mensen die vaak moeilijk ter been zijn, is een goede strakke bestrating van groot belang. Tegels moeten strak tegen elkaar aan liggen en ‘gestraat’ zijn in de dwarsrichting van het trottoir. Op deze manier is de kans op struikelen of met wielen klem komen te zitten het kleinst.

Hellingbaan
Hiermee kunnen eventuele hoogteverschillen worden weggewerkt. Als er ruimte is, zou de bestrating langzaam kunnen oplopen. Een andere optie is het aanbrengen van een losse, tijdelijke hellingbaan, maar dit is vaak geen kwaliteitsverbetering van de buitenruimte.

‘Gemaksplekken’ bij de entree: zitten, fiets stallen, plek voor rollator
Voor senioren maar ook voor ouders met kleine kinderen is het vaak handig om een plek bij de entree te hebben waar ze hun spullen tijdelijk kunnen stallen om bijvoorbeeld de deur te openen. Ook is het goed om een rustplek te hebben of een plek waar gewacht kan worden op bijvoorbeeld een taxi. Zo’n zitplek kan meteen een mogelijke ontmoetingsplek zijn.

Verlichting bij de entree
Voor zichtbaarheid en veiligheid is het van groot belang dat de entree en de route naar de entree verlicht is. Ook op eigen terrein. Dit is een maatregel die voor een bredere groep bewoners van belang is.

 

 

 

Bekijk ook