Kangoeroewoning voor meer generaties

Een kangoeroewoning is een woning waar meerdere generaties wonen, maar wel hun eigen woonruimte hebben. In deze oplossing wordt voorgesteld een jaren ’70 rijtjeswoning te splitsen. Op de begane grond komt een appartement met tuin voor de grootouder(s). De eerste verdieping en zolder veranderen in een zelfstandige bovenwoning met terras voor het jonge gezin.

Afbeeldingen 1 2 3

Eigenschappen

Prijsindicatie
in overleg te bepalen

Soort oplossing
  • nieuwe woonvorm
Het ontwerpteam

opl-6-kangoeroewoning-beeld-07

Seniorenappartement op de begane grond (afbeelding 1)
De kangoeroewoning vergt de nodige aanpassingen aan de woning. De begane grond wordt aan de achterkant uitgebouwd en de plattegrond wordt opnieuw ingedeeld.

Om meer ruimte in huis te creëren kan de achterzijde van de woning uitgebouwd worden. Zolang aan de regels voldaan wordt, mag dit vergunningsvrij. Er wordt een open keuken gecreëerd in de woonkamer. De plek van de oude keuken wordt omgebouwd tot slaapkamer.

In het midden van de woning, achter de nieuwe slaapkamer, komt de badkamer, waar ook het toilet uit de gang naar toe verplaatst wordt. Bij de entree wordt ruimte gemaakt voor een berging.

Gezinswoning op de eerste en tweede verdieping (afbeelding 2 en 3)
Op de eerste verdieping worden de slaapkamers omgebouwd tot een woonkamer en open keuken. Eén slaapkamer blijft behouden. De uitbouw van de begane grond kan nu als een dakterras dienen. Op de zolderverdieping worden extra slaapkamers gemaakt. Hier komt ook de badkamer voor het gezin.

Voordelen van een kangoeroewoning
Het voordeel van deze oplossing is dat je elkaar kan helpen zoals dat vroeger meer gebruikelijk was, terwijl ieder zijn eigen woonruimte heeft. De ouders kunnen zorgtaken uitvoeren voor de grootouder, de grootouder kan op de kinderen passen en het gezin kan gebruik maken van de tuin op de begane grond.

De kangoeroewoning is geen goedkope of gemakkelijke oplossing. Maar de investering wordt terugverdiend doordat de woonlasten lager uitvallen dan wanneer je twee woningen moet huren of kopen. Tevens kunnen de kosten van het onderhoud of bijvoorbeeld een wasmachine met elkaar worden gedeeld.

De kangoeroewoning komt in Nederland nog weinig voor, maar in Duitsland en Italië is het een heel gangbare woonvorm. Het huidige overheidsbeleid zorgt ervoor dat een groter beroep gedaan moet worden op mantelzorgers. De kangoeroewoning kan hier aan bijdragen.

 

Het team dat onderzoek deed naar de rijwoningen uit de jaren zeventig:

Monique Gorisse – architect bij Studio GO
Margo Emmen – toegepast gerontoloog bij Langer door
Els Leclercq – stedenbouwkundige bij Studio Aitken